III. Szakkollégiumi előadás – 2024.03.11. – Szarka Péter, Dr. Sebestyén Krisztina, Dr. Szilvássy Orsolya,

A Gál Ferenc Egyetem Pedagógiai Szakkollégiumi programsorozat keretében három oktató tartott kurzussal egybekötött előadást 2024. március elején, Szarvason.

Szarka Péter f. docens „Weöres Sándor és a „Fütyülő semmitmondás” a Magyar Etűdök ciklus egyik metrikai-ritmikai változata” címmel tartott előadást. Ennek során a tanár úr beszélt Weöres Sándornak a magyar verselést érintő megújítási szándékáról, verstani kísérleteiről, a szanszkrit költészetből átvett ganavritta formáról, valamint Weöres Sándor azon játékverseiről, amelyek háromszorosan szimultán ritmusúak. Az előadást verstani sajátosságokat érzékeltető példák sora tette még színesebbé.

Dr. Sebestyén Krisztina adjunktus „Mire és hogyan használhatók a LEGO® elemek a szabad játékon túl?” címmel tartott kurzust. Előadásában bemutatta a LEGO® Education módszer alkalmazását a pedagógiában, középpontba állítva a hogyan tervezzük az órát, mire figyeljünk a tervezésnél kérdéseket. Ezen kívül szó esett a LEGO® Education módszerben megjelenő élmény- és játékpedagógiáról, annak fejlesztő hatásáról, valamint a pedagógus szerepéről is.

Dr. Szilvássy Orsolya főiskolai tanár „Film és mítosz. A Heraklész- és Oidipusz-mítosz nyomában” címmel tartott előadást kurzussal egybekötve. A tanárnő beszélt a mítosz fogalmáról, példaként Heraklész és Oidipusz mítoszáról, majd filmrészleteket mutatott be, és elemezte ezek hasonlóságait és ellentmondásait.

A rendezvények a Szakkollégiumok tehetséggondozó programjainak támogatása című NTP-SZAKOLL-23 pályázat támogatásával valósultak meg.

PREZENTÁCIÓ megtekintése – Szarka Péter előadása >>

PREZENTÁCIÓ megtekintése – Dr. Sebestyén Krisztina előadása >>

PREZENTÁCIÓ megtekintése – Dr. Szilvássy Orsolya előadása >>